Lastikler, tüm otomobil bileşenleri gibi beklenen performansı göstermek ve uzun ömürlü olmak için bakıma ihtiyaç duyarlar. Aracınızın yolla temas eden tek parçası olan lastikleriniz zamanla aşınır ve yıpranırlar. Doğru bakımı uygulayarak lastiklerinizin daha uzun süre dayanmasını sağlamaksa elinizde.
Doğru lastik bakımı için yapılması gerekenler aslında oldukça basit uygulamalardır. Yazımızda, lastiklerinizin kullanım ömrünü uzatmanıza yardımcı olacak lastik bakımı ipuçlarını sizler için derledik.
Lastik Rotasyonu Yaptırın
Lastiklerinizi düzenli olarak bir rotasyona tabi tutmak, lastik bakımının önemli bir parçasıdır. Bu rotasyonu sağlamak için teknisyenler her bir lastiği yerinden çıkarır ve eşit lastik sırtı aşınmasını sağlamak için aracın farklı bir konumuna yerleştirirler.
Bunun için aracınızın kullanım kılavuzunda bulunan lastik rotasyon programını takip etmeniz önemlidir. Araç sahipleri, her 8.000-10.000 kilometrede veya her yağ değişiminde lastik rotasyonu yapılmasını sağlamalıdır.
Rotasyon işlemi gerçekleştirilirken deneyimli bir lastik uzmanı lastiklerin durumunu incelemelidir. Beklenmedik lastik aşınmalarının nedenlerini erkenden tespit edip düzeltmek, lastiklerinizin daha uzun ömürlü olmasını sağlayacaktır. Beklenmedik ve hızla gelişen lastik aşınmaları, yalnızca bütçenizi sarsmakla kalmayıp tehlikeli durumlarla karşılaşmanıza da neden olabilir.
Lastik Hava Basıncını Kontrol Edin
Lastik bakımının bir diğer önemli kısmı da lastiklerinizdeki hava basıncının kontrolüdür. En doğru sonuçlar için, yola çıkmadan hemen önce lastiklerinizdeki hava basıncını kontrol etmek için bir lastik basınç göstergesi kullanabilirsiniz. Aracınızın tavsiye edilen lastik basıncını kullanım kılavuzunda veya tipik olarak sürücü kapısına – yakıt depo kapağı içerisine yapıştırılmış bir etikette bulabilirsiniz.
Yetersiz şişirilmiş lastikler aracınızın yakıt verimliliğini düşürür, lastiklerinizin ömrünü kısaltır ve tehlikeli bir patlama riski oluştururlar. Neyse ki 2007’den beri üretilen tüm araçlarda Lastik Basıncı İzleme Sistemleri (TPMS) bulunuyor. Eğer aracınızın bakımını yeterli eğitim ve donanıma sahip bir serviste yaptırıyorsanız, servis personeli TPMS verilerini kontrol ederek gereken önlemleri alacak, lastiklerinizin daha uzun ömürlü olmasını ve güvenilir bir durumda kalmasını sağlayacaktır.
Lastik Diş Derinliğini Düzenli Olarak Kontrol Edin
Lastik sırtı, aracınızın yola tutunmasını ve tutuş kontrolünün korunmasını sağlar. Lastikteki oluklar aşınmışsa aracınız yola etkili bir şekilde tutunamaz. Lastiklerinizdeki olukları düzenli bir şekilde kontrol ederek ne kadar aşınmış olduklarını gözden geçirmek lastik bakımının önemli bir adımıdır. Unutmayın! Minimum lastik diş derinliği ülkemiz için 1,6 mm olmalıdır.
Lastik Tamirini Profesyonellere Yaptırın
Sürücülerin, patlak bir lastiği düzgün bir şekilde onarmanın yalnızca profesyonellerin gerçekleştirebileceği ciddi bir işlem olduğunu bilmeleri gerekir. Yanlış tamir edilmiş lastikler patlamalara, ciddi kazalara ve yaralanmalara neden olabilir.
Lastiği Onarmanın Doğru Yollarını Öğrenin
Profesyonel bir servis lastiğin içini ve dışını incelemelidir. Eğer lastik tamir edilebilecek durumdaysa birkaç farklı yöntemden en uygunu tercih edilerek onarılmalıdır. Fakat, kimi lastik hasarlarının tamir edilmeye uygun olmadığını bilmeniz gerekir.
Uygun bir lastik tamiri, çok vakit alan ve yüksek maliyetli bir işlem değildir. Fakat lastik güvenli bir şekilde tamir edilemiyorsa, mutlaka değiştirilmelidir. Yeni bir lastik için ödeme yapmak kendinizi, yolcularınızı ve aracınızı riske atmaktan çok daha iyi bir seçenektir.
Doğru Lastik Bakımı İçin İpuçları
Uygun lastik bakımını uygulamanın diğer yolları ise şunlardır:
- Her 15.000 km’de bir eğitimli bir teknisyene balans ayarı yaptırın.
- Direksiyon kontrolünün doğruluğunu tespit etmek için yılda bir kez tekerleklerinizin hizasını, özetle rot ayarlarını kontrol ettirin.
- Yedek lastiğinizi düzenli olarak kontrol edin.
- Yan duvarlarından hasar almış bir lastiği asla tamir ettirerek kullanmayın. Yalnızca sırt bölgesinden hasar almış lastikler uygun biçimde onarılabilir.
- Önceden yalnızca bir defa tamir görmüş lastikler tekrar onarılabilir, ancak bir lastik üçüncü kez güvenli bir şekilde onarılamaz.
- Lastikleri onarmak için iç lastik veya dolgu macunu kullanmayın.
- İp/kumaş bazlı tapaları asla bir lastik patlamasını tıkamak için kullanmayın.
- Tüm lastik servisleri ve onarımları, lastik üreticisinin talimatlarına uygun olmalıdır.
Lastik patlamasıyla nasıl başa çıkmanız gerektiği hakkında detaylı bilgiler verdiğimiz “Lastik Patlamasıyla Başa Çıkmak İçin İpuçları” isimli blog yazımızı da incelemek isteyebilir ya da lastik seçiminde dikkat etmeniz gereken hususları derlediğimiz “Lastik Seçiminde Dikkat Edilmesi Gerekenler” isimli blog yazımızı okuyarak doğru lastik seçimini nasıl yapacağınız konusunda fikir sahibi olabilirsiniz.
Koluman Daima Yanınızda!
Koluman güvencesiyle aracınızın lastiklerini garanti altına alabilirsiniz.
Koluman’ın profesyonel bakım ve onarım hizmetlerinden yararlanmak üzere online servis randevusu almak için tıklayın ya da bizimle iletişime geçin.