Ağır Ekipmanları Güvenli Taşıma Yöntemleri

Ağır Ekipmanları Güvenli Taşıma Yöntemleri

Ağır ekipmanların bir yerden başka bir yere nakliyesi çoğu zaman zorlu bir iştir. Bu işi zorlu kılan ise ağır yüklerin taşınması sırasında hem kendiniz için hem de çevredeki araçlar ve insanlar için güvenliği sağlamaktır. Neredeyse 40 tona yakın yük taşıyan bir kamyon sürücüsü, diğer sürücüler ve yakınlarda bulunan veya çalışan insanlar için önemli bir güvenlik sorunu oluşturabilir. 

Ağır ekipmanları taşıma sürecinde güvenliği sağlamak için alınması gereken önlemlerse 3 başlık altında incelenebilir: Ağır yüklerin güvenli bir şekilde yüklenmesi, taşınması, teslimi ve boşaltılması. Bu blog yazımızda ağır ekipmanları ve yükleri taşırken bu başlıklar altında alabileceğiniz önlemleri sizler için derledik. 

Ağır Ekipmanların Kamyona Yüklenmesi Sırasında Alınması Gereken Önlemler

Yükleme alanları yüksek riskli alanlardır ve bu alanlarla alınan her önlem çok sayıda insanın hayatını ve yüklenecek olan malları korumaya yardımcı olur. Yükleme alanlarında ağır yüklerinizi kamyona yüklerken almanız gereken önlemler ise şöyle sıralanabilir:

Doğru ekipmanlara sahip olduğunuzdan emin olun

Ağır ekipmanların araca yüklenmesi sırasında çekici, treyler ya da vinç gibi araçların kullanımına ihtiyaç duyarsınız. Yüklemeyi planladığınız ekipmana uygun olan araçlara sahip olduğunuzdan emin olmanız gerekir. 

Ağır ekipmanların yüklenmesinden önce tüm yükleme yönergelerine uyduğunuzdan emin olun

İş güvenliği yönergelerine uymak iş kazalarını ve dolayısıyla da yükleme sırasında oluşabilecek tehlikeli durumları engeller. Ağırlık, çalışan sayısı ve şart olarak belirtilmiş diğer önlemleri aldığınızdan emin olun. 

Herhangi bir ekipmanda fiziksel hasar olmadığından emin olmak için inceleme yapın

Ekipmanları yüklemeyi önceden planlamış ya da taşıyıcı araçları kiralamış olabilirsiniz. Taşıma aşamasına geçmeden önce yükleme sırasında size yardımcı olacak araçların durumunu kontrol etmelisiniz (frenlerin çalışması veya lastiklerin ideal derecede şişkin olup olmadığı gibi).

Taşıyacağınız yükü dengeli yükleyin

Tonlarca ağırlığa ulaşacak yükünüzün güvenle taşınmasının en önemli kriterlerinden birisi de yükün aracın ağırlık merkezine göre dikkatlice yerleştirilmesidir. Aksi takdirde dengesiz bir yükleme; dar, bozuk, engebeli, eğimli arazi koşullarında seyir halindeyken tehlikeli sonuçlar doğurabilir.

Ağır Ekipmanların Taşınması Sırasında Alınması Gereken Önlemler

Ağır ekipman taşımacılığı en deneyimli kamyon şoförleri için bile zorlu olabilir. Artan araç sayısı, daralan yollar ve devam eden yol yapım çalışmaları sürücülerin yola her çıktıklarında karşılaştıkları zorluklardan sadece birkaçıdır. Ağır ekipman taşıyan sürücüler kara yollarında bu ekipmanları taşırken büyük bir sorumluluk yüklenirler. Tonlarca yük taşıyan kamyonu güvenli bir şekilde kullanmak içinse şu noktalara dikkat edilmesi gerekir:

Şerit değiştirirken veya dönüş yaparken uygun fren mesafesine uymalı ve buna göre yavaşlamalısınız

Trafik içerisinde uyulması gereken takip mesafesine uymak ve şerit değiştirirken kör noktaları hesaba katmak oldukça önemlidir. Eğer bir Mercedes-Benz Arocs’a sahipseniz bu konuda endişelenmenize gerek kalmaz. Arocs sahip olduğu aktif fren yardımı ile önceki araca arkadan çarpma ihtimalini azaltmanın yanı sıra hareket halindeki yayalar ve bisikletlilerle meydana gelen kazaların önlenmesine yardımcı olabilir. Buna ek olarak, şerit takip yardımcısıyla şeridinizi korumanıza da yardımcı olur.

Hava değişikliklerine karşı dikkatli olmalısınız

Uzun yolda hava koşulları her zaman beklediğiniz gibi gitmeyebilir. Yoğun yağış ve sis gibi zorlu koşullarda araç kullanmak zorunda kalabilirsiniz. Bu durumda değişen hava koşuluna göre davranmalısınız (sis farlarını kullanmak gibi). Eğer hava koşulları güvenliğinizi tehlikeye atacak noktaya geldiyse araç kullanmaktan kaçınmalısınız. 

Hız limitlerine uymalısınız

Her araç tipi için belirlenen hız limitleri vardır ve bu limitler hem sizin hem de çevrenizin güvenliği düşünülerek belirlenmiştir. Bu limitlere uymaya özen göstermelisiniz. 

Yorgunken araç kullanmamalısınız

Yorgunken araç kullanmak ya da mola vermemek dikkatinizin dağılmasına, çevredeki unsurları gözden kaçırmanıza ve nihayetinde kazaya sebebiyet verir. Bunun önüne geçmek içinse mola vermeli ve dinlenmelisiniz. Mola vereceğiniz zamanlar konusunda da Mercedes-Benz Arocs size yardımcı olmaya hazır. Dikkat yardımcısı sayesinde yorgunluk ve dikkatsizlik belirtilerini algılayan Arocs, sürücüyü mola vermesi konusunda uyarır ve sürüş güvenliğini artırır.

Ağır Ekipmanların Boşaltılması Sırasında Alınması Gereken Önlemler

Uzun bir yolculuktan sonra hem sürücüler hem de operatörler genellikle yorgun hissederler ve bu durumda bazen yönergeleri gözden kaçırabilirler. Bu durumda ciddi bir güvenlik açığı oluşur. Makinelerin arasına sıkışmak ve rampadan inerken düşmek gibi kazalar ciddi kazalardır ve bunların yaşanmaması için bazı önlemlerin alınması gerekir. Aşağıdaki noktalara dikkat edildiğinde yük boşaltma sırasında güvenlik sağlanabilir:

Yönergeleri uygulayın

Güvenli yük boşaltma için belirlenmiş yönergelere uymalısınız. Boşaltma öncesinde tekerlekleri sabitlemek, römork frenlerini çekmek ve gereken fiziksel muayenenin yapılması bu yönergede yer alan bazı maddelerdir. 

Ağır ekipmanları taşıyacak araçları kontrol edin

Yükleme sırasında olduğu gibi boşaltma sırasında da kullanılacak ekipmanları doğru olarak seçmeli ve fiziksel olarak uygun olduğundan emin olmalısınız. Kamyon, treyler, emniyet düzenekleri ve diğer ekipmanlar yük boşaltılmaya başlamadan önce kontrol edilmelidir. 

Kamyonu uygun alana park edin

Boşaltma işleminin gerçekleştirileceği alanın temiz olması gerekir. Bunun yanı sıra alanın su, elektrik ve gaz hatlarından uzak olması gerekir. Bu sayede yaşanabilecek herhangi bir kazada güvenliği sağlamak daha kolay olur. 

Çalışan sayısının yeterli olduğundan emin olun

Ağır ekipmanların kamyondan indirilmesi en az iki kişi gerektirir. Ekipmanın boyutuna ve kullanım şekline göre bu sayı artırılabilir. Bunun yanı sıra bir gözcü ağır ekipmanlar boşaltılırken her zaman ekipman operatörüne rehberlik etmelidir. 

Neredeyse 40 tonluk yükler taşıyan büyük kamyonların kontrolü, yüklerin güvenli bir şekilde alana ulaşması ve boşaltılması fazlasıyla kontrol ve emek gerektirir. En önemlisi de bu sırada yükleme-boşaltma yapan çalışanların, sürücülerin ve gözlemcilerin güvenliğinin sağlanmasıdır. Mercedes-Benz Arocs, sahip olduğu güvenlik özellikleriyle sürücünün, çevrenin ve yükün güvenliğini sağlama konusunda oldukça iddialıdır. Mercedes-Benz Arocs’u daha yakından tanımak ve hakkında bilgi almak için tıklayın.