Yağmurlu Havada Araç Kullanırken Nelere Dikkat Edilmeli?

Yağmurlu Havada Araç Kullanırken Nelere Dikkat Edilmeli?

Yağmur ve ıslak yol koşulları sürücülerin sıklıkla karşılaştığı zorluklar arasındadır. Yağmurlu hava, yolların ıslanması ve görüşün giderek daha da azalması ile aracınızın kontrolünü zorlaştırdığı için kaza yapma olasılığını artıran bir unsurdur. 

Yağmur yağmaya başladığında veya sağanak yağış sonrasında yollar hâlâ ıslak ise tehlikeler ve riskler artar. Çoğu sürücü, yağmur yağmaya başladığında tek güvenlik önlemi olarak yavaşlamayı tercih eder. Fakat hızı azaltmak, ıslak yolda güvenli bir şekilde araç kullanmanın çok önemli bir unsuru olsa da sürücülerin yağmurda araç kullanırken dikkat etmesi gereken başka hususlar da vardır. Koluman olarak yağmurlu havada araba kullanırken dikkat edilmesi gerekenleri sizler için derledik…

Yağmurlu Havada Araç Kullanırken Dikkat Edilmesi Gerekenler:

1-Görüş alanınızın temiz olduğundan emin olun.

Yağışlı hava nedeniyle görüş alanı kısıtlı olduğunda, aracınızın görüş alanınızı artırmaya yardımcı olmak üzere tasarlanmış donanımlarının düzgün çalışır durumda olması çok önemlidir. Çoğu otomobilin ön cam silecek hızı, hafif bir sis veya yoğun bir sağanak halinde camdaki nemi temizlemek için ayarlanabilecek şekilde tasarlanmıştır. Ayda bir, ön camları ve camların iç/dış kısımlarını temizlemeniz ve ön cam silecek lastiklerinde aşınma olup olmadığını kontrol ettirmeniz faydalı olacaktır. Cam silme sıvınızın seviyesini haftada bir kontrol ettirmek de alabileceğiniz önlemlerden biridir.

Her gün aracınızla yola çıkmadan önce farları, arka lambaları ve dönüş sinyallerini hızlı bir şekilde kontrol etmenizi öneririz.

2-Aracınızın bakımlarını yaptırdığınıza emin olun. 

Yağmurlu havada yola çıkmadan önce bütün bakımlarınızın tam olduğuna dikkat edin. Mercedes-Benz aracınızın periyodik bakımlarının tamamlanmış ve her parçasının orijinal olması sizi zorlu yol koşullarına hazır kılacak etmenler arasındadır.

Özellikle gerektiğinde düzgün çalışacağından emin olmak için farlarınızı, arka lambalarınızı, ön cam sileceklerinizi ve aracınızın lastiklerinin dişlerini de mutlaka kontrol ettirmelisiniz. Dişleri erimiş lastikler, ıslak yollarda yol tutuşu ciddi şekilde azaltacaktır.

5 Adımda Periyodik Araç Bakımı yazımızı okumak için tıklayın.

3-Sakin ve güvenli bir sürüş yapın.

Yağışlı hava koşullarında araç kullanırken yalnızca belirtilen hız sınırına uymakla kalmamalı, normalden çok daha yavaş gitmelisiniz. Yağmur yağdığında aracınızın tepki süresi oldukça yavaşlar. Bu nedenle yağışlı havalarda hızın düşürülmesi de bir zorunluluktur. Yağışlı bir havada ideal olan düşük hızda ve temkinli bir biçimde araba kullanmaktır. Ayrıca seyir halindeki diğer araçları takip etmeniz yağışlı havalarda ortaya çıkabilecek olumsuzlukları en aza indirmek bakımından oldukça faydalıdır.

4-Farlarınızı açık tutun.

Yoğun bir yağışta hem yolu ve diğer araçları görebilmek hem de diğer araçların sizin aracınızı görmesini sağlamak için kısa farların mutlaka açık olması gerekir. 

5-Araçlar arasında güvenli mesafeyi koruyun.

Yağışlı havalarda aracınız ile önünüzdeki araç arasında daha fazla mesafe bırakmaya çalışın. Yağmurlu havada, hele bir de yol kaygansa, aracınızı durdurmak çok daha zor olacak, tehlikeli durumların ortaya çıkma ihtimali artacaktır. Bu yüzden kendi aracınız ile öndeki araç arasında en az beş saniyelik takip mesafesi bırakın ve daha hızlı gitmek için herhangi bir baskı hissetmeyin.

6-Ani frenlemeden kaçının.

Yağışla birlikte kayganlaşan yollar sanıldığından daha büyük bir tehlike yaratabilir. Böyle yol koşullarında fren mesafesine her zamankinden daha fazla dikkat etmeniz gerekir. Ani frenleme yapmamak için yavaşlamaya veya durmaya hazırlanırken normalde yaptığınızdan daha önce ayağınızı gazdan çekerek aracınızı yavaşlatmaya çalışın. Durmanız gereken anlarda hızınızı kademeli olarak düşürmeli, gaz ve fren pedalını temkinli bir şekilde kullanmaya çalışmalısınız. 

7-Su birikintilerine dikkat edin.

Yol üzerindeki büyük su birikintilerinden geçmek suya saplanmanıza neden olabilir. Yoğun yağış durumunda, lastikleriniz de orijinal ve mevsimine uygun değilse saplandığınız su birikintilerinden kurtulmak çok daha zor olabilir. Suya saplanmayı önlemek için yavaş gitmeniz ve oluşabilecek tehlikelere karşı tedbirli olmanız gerekir. 

8-Aracınızdaki buğulanmayı önlemek için sık sık havalandırın.

Yağmur, araçta nem seviyesinin artmasına neden olur. Yağmur yağarken aracınızı çalıştırdığınızda camların buğulandığını görebilirsiniz. Çoğu otomobilin havalandırma sistemi, pencerelerinizde ve ön camınızın iç kısmında oluşan buğuyu azaltmaya yönelik işleve sahiptir. 

Camlarınız artık dışarıyı göremeyeceğiniz kadar buğulandıysa, aracınızı kenara çekip havalandırmanız gerekir. Ayrıca yağmur suyunun camda tutunmasını veya buğulanmayı engelleyen yardımcı spreyler de kullanabilirsiniz. 

9-Mümkünse hava normale dönene kadar güvenli bir yerde bekleyin.

Yağışlı koşullarda sürüş yapmanız zorunlu değilse kendinizi tehlikeye atmanız için hiçbir neden yoktur. Özellikle, yazın veya mevsim geçişlerinin olduğu dönemlerde yağışlar çok şiddetli olabilir ama bir o kadar da kısa sürerler. Kısa süre sonra dineceğini düşündüğünüz yağışta aracınızı da kendinizi de tehlikeye atmamak adına güvenli bir yerde yağmur durana kadar bekleyin. 

Bu durum dışında da yağmurda araç kullanmaktan rahatsızlık duyuyorsanız ve seyahatinizi erteleme şansınız varsa araç kullanmadan önce havanın düzelmesini bekleyebilirsiniz. 

Koluman Daima Yanında!

Yağışlı havalarda alınacak güvenlik önlemleri hakkında bilinçlendiğinizde ve bu önlemleri aldığınızda araba kullanırken güvende kalmanız kolaylaşır. Hızınızı azaltmanın ve farlarınızı yakmanın, yağışlı havadan kaynaklanan kaza olasılığını azaltmak için uygulanabilecek en basit ve en etkili iki yöntem olduğunu unutmayın. Tüm önlemlere rağmen karılaşacağınız aksi durumlarda ise 7/24 yol yardım hizmetiyle Koluman daima yanınızda!

Şubelerimize ulaşmak için tıklayın.