Bir gün, bir kaza mahalline ulaşan ilk kişi siz olabilirsiniz veya trafik kazasına karışmış ancak yaralanmamış olabilirsiniz. Peki, trafik kazasından sonra ilk yardım uygulamaları konusunda ne kadar bilgi sahibisiniz?
Trafik kazalarındaki yüksek can kayıpları genellikle yol kusurları, sürücülerin dikkat dağınıklığı ve hatalı sürüş alışkanlıkları ile açıklansa da, kazadan sonra ilk yardım süreçlerinin sağlıklı işletilmemesi de can kaybı sayısını artırmaktadır.
“İlk yardım nedir?” sorusunun en yalın karşılığı; yaralanan veya aniden hastalanan bir bireye yapılan ilk müdahaledir. İlk yardımın birinci adımı, durumu değerlendirmek ve hangi yardımın gerekli olduğunu belirlemektir. İlk yardım eğitimi, profesyonel yardım gelene kadar kanamayı durdurma, yaraları sarma, kişileri olası ikincil bir tehlikeden kurtarma ve acil durum yönetimi süreçleri ile ilgili bilgileri kapsar. Temel ilk yardım bilgisi kendinizi, sevdiklerinizi ve kazaya karışan diğer kişileri olası bir kazada korumanıza ve kurtarmanıza yardımcı olur.
Gelin, trafik kazası mağdurlarına yardımcı olmanızı sağlayacak, hayat kurtaran temel ilk yardım uygulamalarını birlikte inceleyelim.
Kaza Mahallinin Güvenliğini Sağlayın
Bir trafik kazası söz konusu olduğunda kontrol etmeniz gereken ilk şey ortam güvenliğidir. Kaza mahallinin güvenli ve erişilebilir olduğundan emin olun, sonra diğer yaralılara yardım etmeye başlayın.
Trafikteki Sürücüleri Kaza Hakkında Uyarın
Arkadan ve karşıdan gelen trafiği, bir kazanın meydana geldiği konusunda uyardığınızdan emin olun. Bu, yaralılara yardım etmeden önce hem kendi güvenliğinizi sağlamak hem de olası ikincil kazaları önlemek adına önemlidir. Gelen trafiği uyarmak başka olası kazaları ve can kayıplarını önler.
Bir sonraki adımınız, dökülen yakıt veya başka yangın tehlikeleri olabileceğinden, aracın kontağının kapatılması olacaktır. Durum böyle değilse, tehlike uyarı işaretlerini açtığınızdan emin olun.
Kazazedeye Karşı Dikkatli Davranın
Eğer kazada yaralandıysanız, yaranızın durumunu ve kanamanız olup olmadığını kontrol etmelisiniz. Eğer herhangi bir probleminiz yoksa, diğer kazazedeler ile ilgilenebilirsiniz.
Bir kazazede ile karşılaştığınızda bakmanız gereken ilk şey, kazazedenin vücudunda herhangi bir fiziksel yaralanma olup olmadığıdır. İç yaralanmaları fark edemeyebilirsiniz, ancak kazanın ciddiyetine bağlı olarak dış yaralanmaları tespit edebilirsiniz.
Bir trafik kazasında kafa travması veya omurilik yaralanması beklenir. Bu nedenle, mağdurun yolda daha güvenli bir yere taşınmasına yardım etmeye karar verirken, mağdurun dikkatsiz bir şekilde taşınmasının daha fazla yaralanmaya neden olacağını unutmamalısınız. Bu nedenle kaza mahallinde bulunanlardan, kazazedeyi daha güvenli bir alana taşımalarını ve bunu çok dikkatli bir şekilde yapmalarını etmelerini isteyin.
112 Acil Çağrı Merkezini Arayın
Kazayı bildirmek için olabildiğince hızlı biçimde bulunduğunuz ülkenin acil çağrı merkezini aramalı ya da kaza mahalline bulunanlardan birinin aramasını sağlamalısınız. Ülkemiz için bu numara 112’dir. Kazazedeler baygın durumdaysa veya nefes almakta güçlük çekiyorsa, en acil eyleminiz mağduru en yakın hastaneye göndermek olmalıdır. Tıbbi yardım gelene kadar, acil olarak yapmanız gereken müdahaleler konusunda da acil çağrı merkezinden ilk yardım tavsiyeleri alabilirsiniz.
Kazazedenin Boğazında Tıkanıklık Olup Olmadığını Kontrol Edin
İlgilendiğiniz kazazedelerden biri nefes almayı durdurduysa, ağzında herhangi bir tıkanıklık olup olmadığını kontrol edin.
Hayat Kurtaran Suni Teneffüs Teknikleri Uygulayın
Nabız yoksa ve kazazede nefes almıyorsa hemen suni teneffüs yapın. Kazazedenin vücudunu toparlanma pozisyonuna getirin, boynunu düz tutun ve ardından suni teneffüs ile devam edin.
Kan Kaybını Azaltacak Önlemler Alın
Temiz ve yumuşak bir bez ile açık yaraya sürekli basınç uygulayarak kanamayı durdurabilirsiniz.
Omurga Yaralanmalarına Odaklanın
Yaralının bilinci kapalıysa veya boynunun pozisyonunda bir anormallik gözlemliyorsanız, büyük bir tehlike olmadıkça kazazedeyi hareket ettirmemek en iyi seçenektir.
Boyun ve omurilik yaralanmasından şüphelenilen kazazedeyi sarsmak veya hareket ettirmek daha fazla hasara neden olabilir.
Kazazedeyi Sıcak Tutun
Kazadan sonra kazazedeler şok nedeniyle aşırı üşüyebilir. Bu nedenle kazazedeyi sıcak tutmak, kazazedenin hayatta kalması için çok önemlidir. Bir ceket, kazak veya olay yerinde bulabileceğiniz diğer malzemelerle kazazedenin vücut ısısını korumaya çalışın.
Ölümlü trafik kazalarının önüne geçebilmek için, trafik kazalarıyla nasıl başa çıkılacağını bilmemiz gerekiyor. İlk yardımın temellerini öğrenmek adına bir ilk yardım kursuna katılabilirsiniz. Sadece birkaç saat içinde kazanabileceğiniz basit becerilerle siz de hayat kurtarmayı öğrenebilirsiniz.
“Acil Durumlar için Arabanızda Bulunması Gerekenler” isimli blog yazımızı okuyarak ilk yardım çantasının önemini ve olağanüstü durumlara karşı nasıl hazırlıklı olabileceğinizi keşfedebilirsiniz.
Koluman Daima Yanınızda!
Hızlı ve basit adımlarla Koluman’da servis randevusu oluşturarak, aracınızın bakım ve onarımı için profesyonel destek alabilirsiniz.
Servis randevusu almak için bizimle iletişime geçin.