Süspansiyon, araç içerisindeki konforu sağlar yani yol üzerindeki engellerin verdiği rahatsızlığı en aza indirerek yolcuların sarsılmasını, savrulmasını engelleyen sistemdir. Şasi ve tekerlekleri birbirine bağlar. Sürüş deneyiminin pürüzsüz olması için süspansiyon hayati önem taşır.
İyi bir süspansiyon sistemi lastiklerin yola daha iyi tutunmasına etki eder ve bu ilişki lastik için de geçerlidir. İyi bir lastik süspansiyonların düzgün çalışmasını sağlar. Süspansiyon bakımlarının doğru yapılması lastik sağlığınızı, konforunuzu, yakıt verimliliğinizi, yol güvenliğinizi ve fren mesafenizi etkilemektedir.
Süspansiyon sistemleri ikiye ayrılmaktadır. Bunlar:
1. Bağımsız Süspansiyon: Yani her tekerin bağımsız etkiler altında kaldığı sistemdir. Bir tekerin uğradığı hareket kısıtlamasından, sarsıntıdan diğer tekerler etkilenmez.
2. Bağımlı (Torsiyon) Süspansiyon Sistemi: Tekerlekler arasında bağlantılı bir sistemdir. Bir tekerlek yükselip alçalırken diğerlerin de bundan etkilenmesini sağlar. Maliyet açısından avantajlı basit bir sistemdir.
Süspansiyon Testleri Nasıl Yapılır?
Süspansiyon sistemi, düzgün ve güvenli bir sürüş sağlamak için birlikte çalışan yaylar, amortisörler, payandalar ve diğer bileşenler dahil olmak üzere çeşitli parçalardan oluşur. Zamanla bu bileşenler hasar görebilir ve bu da performansınızı etkiler. Bu yüzden düzenli aralıklarla süspansiyon testi yaptırmak araç sağlığınız için önem arz eder. Herhangi ufak veya büyük kaza sonrası, beklenmedik sesler duyulduğunda süspansiyon testi kesinlikle yapılmalıdır. Peki bu test nasıl yapılır?
Birkaç farklı test şekli mevcuttur. Ustaların müdahalesi ile kontroller dışında titreşim yolu ile de test mümkündür. Platformda aracın dört farklı açısına titreşim verilmesiyle yapılan testte aracın arızalı kısmı tespit edilebilir. Amortisör sistemine uygulanan bu titreşim testinin yarattığı etki ile kolaylıkla sorun saptanır ve gerekli işlem yapılır.