Sürücü Yorgunluk Tespit Sistemleri Nasıl Çalışır?

Sürücü Yorgunluk Tespit Sistemleri Nasıl Çalışır?

Sürüş esnasında uyuklamak ya da dikkat dağınıklığı ölümcül sonuçlara yol açabilir, bu nedenle birçok otomobil üreticisi bu durumu çözmeye yardımcı olacak teknolojiler içeren araçlar geliştirmiştir. Sürücü yorgunluk tespit sistemleri, sürücünün direksiyon başında uykulu olup olmadığını belirlemek için göz kırpma sayısı ve süresi, baş hareketleri ve esneme gibi bir dizi faktörü izler. Bazı sistemler düzensiz hareketleri, geciken direksiyon tepkilerini veya şerit ihlallerini de izler. Sistem, sizi uyandırmak ve dikkatinizi yola çekmek için sesli bir uyarı yapar veya direksiyonu titretir.

Otomobillerde bulunan yorgunluk tespit sistemleri artık daha yaygın hale gelmektedir, ancak en çok merak edilen konular arasında bu sistemlerin çalışma prensipleri bulunmaktadır. Gelin, birlikte yorgunluk tespit sistemlerinin çalışma prensiplerini yakından inceleyelim.

Uykulu Sürücüyü Algılama Sistemi

Otomobillerdeki yorgunluk algılama sistemleri, sürücünün uykuya dalmaya başlayıp başlamadığını veya sürücünün dikkatini yoğunlaştırmakta sorun yaşayıp yaşamadığını belirlemek için bir dizi izleme yöntemi kullanırlar.

Yorgunluk algılama sistemlerinde sürücüyü tekrar tekrar taramak, uzun süreli göz kırpmalarını izlemek veya baş pozisyonunun önemli ölçüde değişip değişmediğini fark etmek için sensörler ve kameralar kullanılır. Bunlara bazen şerit takibinizi veya tepkilerinizin hızını  kontrol eden harici sensörler de eşlik eder. Bu kamera ve sensör sistemleri bir ya da daha çok sorun tespit ederse yorgunluk uyarıları tetiklenecek ve dikkatinizi çekmeye çalışacaktır.

Bu sistemlerin varlığı kesinlikle uykulu ya da yorgun bir sürüş için mazeret olmamalıdır. Yorgunluk tespit sistemlerin görevleri, uzun yolculuklarda sizi uyanık tutmak değil, bir molaya ya da dinlenmeye ihtiyacınız olduğu konusunda sizi uyarmaktır.

Mercedes-Benz Aracınızdaki Yorgunluk Algılama Sisteminin Adı Nedir?

Yeni satın almış olduğunuz otomobilinizdeki özelliklerin listesi kafanızın karışmasına neden olabilir. Çoğu özelliğin yorgunluk izleme, sürücü dikkat uyarısı ve daha fazlası gibi kendini açıklayan adları olsa da bazı otomobil üreticileri otomobillerde yorgunluk algılama sistemlerini başka özelliklerle bir araya getirir ve onlara benzersiz adlar verir.

Sürücü yorgunluğunu algılamak ticari araçlarda olduğu otomobillerde de son derecede önemlidir. Bu nedenle Mercedes-Benz bünyesinde bulunan “Attention Assist”, yolcu ve kargo araçları da dahil olmak üzere en yeni Mercedes-Benz modellerinin tümünde mevcuttur.

Attention Assist, Mercedes-Benz’in tescilli dikkat dağınıklığı önleme teknolojisidir. Sensörleri yalnızca doğrudan sürücü yorgunluğunu izlemek için değil, aynı zamanda tespit edilmiş sürüş rutini baz alınarak bu rutinden sapmaları kaydetmek için de kullanır. Sistem, sürüşün ilk birkaç dakikasını kaydeder ve daha sonra yolculukta bunları bir temel olarak kullanmak için sürücünün alışkanlıklarını analiz eder. Diğer sorunların yanı sıra gerektiği kadar dikkatli olup olmadığınızı veya aracı şeridinde tutup tutamadığınızı da algılayabilir.

Yorgunluk Algılama Seçenekleri

Yüksek güvenlik standartları gereğince modern araçların çoğu çeşitli güvenlik teknolojileri ile donatılmıştır. Ayrıca bu teknolojiye sahip olmayan araçlar da yukarıda bahsedilen standart teknolojide olduğu gibi göz hareketlerini ve başın konumunu izleyen bir kamera ve sensör sistemi ile donatılabilir. Ayrıca emniyetli bir sürüş için uyku önleyici bir kulaklık ya da benzer özelliklere sahip bir cihaz satın almayı da düşünebilirsiniz.

Ayrıca teknolojinin sürüş keyfine dönüştüğü donanımlardan biri olan sürüş takip asistanının hayatımızı nasıl kolaylaştırdığına dair ipuçlarını paylaştığımız “Şerit Takip Yardımcısı Nedir ve Nasıl Çalışır?” isimli blog yazımızı da okumayı düşünebilirsiniz.

Koluman Daima Yanınızda!

Aracınızda yer alan dikkat sistemleri ile ilgili detaylı bilgi edinmek için servisimizden destek alabilirsiniz.

Koluman’ın profesyonel bakım ve onarım hizmetlerinden yararlanmak üzere online servis randevusu almak için tıklayın ya da bizimle iletişime geçin.