Karayolundaki engellerin üzerinden geçerken ne kadar kaçınmaya çalışsak da sonunda bir tanesine kontrolsüzce girmemiz neredeyse kaçınılmazdır. Asfaltta çeşitli nedenlerle oluşan çatlak ya da çökük kısımlar olan çukurlar da bu engeller arasında bulunurlar. Ve özellikle sıcaklığın dalgalanmaya başladığı ilkbaharda, yağışların etkisiyle yoğun olarak karşımıza çıkarlar.
Su, asfaltın altındaki toprağa girip donarak çukurların meydana gelmesinde rol oynayabilir. Havalar ısınıp donmuş su çözüldüğünde, asfaltın altında boşluklar oluşur. Bir araba o boşluğun üzerinden geçtiğinde asfalt yüzey çatlayıp çökerek bir çukur oluşturur.
Ayrıca bakımı düzgün yapılmayan asfaltlar ve tamamlanmamış onarım çalışmaları da yollarda çukurlarla karşılaşmanızın sebepleri arasında sayılabilir.
Bu yazımızda bir çukura kontrolsüzce girmeniz sonucunda aracınızda meydana gelebilecek hasar ve sorunları sizler için detaylı olarak inceledik.
Çukur Hasarından Aracınızdaki Hangi Parçalar Etkilenir?
Lastik Hasarı
Çukurların lastik üzerindeki hasarı, aracınızın yolla doğrudan temas eden tek parçası onlar oldukları için en sık ve bariz biçimde görülen hasarlar arasındadır.
Çukurların üzerinden geçmek, lastiklere çok fazla yük bindirir. Ayrıca kırık asfalt parçaları genellikle sert kenarlara sahiptir, bu nedenle çarpma anında kauçuğu yırtabilir ve hatta lastiği yerinde tutan parçalara zarar verebilirler.
Bir çukura çarparsanız lastiklerinizde diş ayrılması, yanak çıkıntıları veya patlama gibi bir lastik hasarı olup olmadığını mutlaka kontrol edin. Düzenli olarak düşük lastik basıncı veya lastikle ilgili başka sorunlar yaşıyorsanız profesyonel bir servis ile görüşmeniz gerekebilir.
Egzoz Delinmesi
Derin çukurlar, aracın altının zemine vurmasına neden olabilir. Bu durum, egzoz sistemindeki boruların delinmesi ile sonuçlanabilir.
Bir çukura sert bir şekilde girdikten sonra araç altı koruma muhafazalarında ve egzoz borularınızın hasar görüp görmediğini anlamak için sürüş esnasında olağandışı sesleri takip edebilirsiniz.
Gövde: Araç Altı Hasarı
Araç gövdeleri nadiren yere temas ederler. Ancak bir çukura çarptığınızda aracınızın tamponu ya da yan parçaları çizilebilir veya parçalanabilir.
Bu hasar çoğunlukla görsel olsa da yine de pahalı bir onarım gerektirir. Yere daha yakın olan sportif arabaların çukurlardan kozmetik olarak zarar görme riski daha yüksektir.
Süspansiyon Ayarlarının Bozulması
Sürüş esnasında gerçekleşen ani sarsıntılar, aracınızın direksiyon ve süspansiyon sistemlerini etkileyerek hizalama sorunlarına neden olabilir. Hatta amortisörlerinize, payandalarınıza ya da bilyeli mafsallarınıza zarar verebilir.
Süspansiyon, aracınızı tekerleklere bağlayan bir sistemdir. Aracınız kendini sağa ya da sola çekiyorsa, direksiyonunuz titriyorsa, direksiyonu sağa veya sola çevirdiğinizde farklı ses geliyorsa ve seyir halindeyken direksiyonunuz ortalanmaya direniyorsa, aracınızın süspansiyon ayarı bozulmuş olabilir. Bu durum sürüş güvenliğinizi ciddi biçimde tehlikeye atabilir ve sorun derhal profesyonel bir servis tarafından yakından incelenmelidir.
Tekerleklerde Hasar
Bir çukura çarpmak jantlarınızın çatlamasına ya da eğilmesine neden olabilir. Hasarlı jantlar, lastiklerinizin sağlam bir şekilde oturmasına ve tekerleklerin düzgün bir şekilde dönmesine engel olur. Lastiğinizin hava basıncı sürekli düşüyorsa uzman bir servise jant ve tekerleklerinizi kontrol ettirmelisiniz.
Tekerlek yatakları da bir çukura girdikten sonra hasar görebilir. Rulmanlar, yatak adı verilen metal bir halka içinde bulunan küçük çelik bilya gruplarıdır, tekerleklerinizin olabildiğince az bir sürtünme ile verimli şekilde dönmesine yardımcı olur ve aracınızı düzgün bir şekilde yönlendirmenize de katkıda bulunurlar.
Aracınızı istediğiniz yere kolayca döndürememek ciddi bir sorundur. Aracınızı döndürürken gıcırdama sesleri duymaya başlamışsanız bu durum alt takım bileşenlerinin hasar gördüğünü gösteriyor olabilir.
Koluman Daima Yanınızda!
Koluman, aracınızın tüm bileşenlerini düzenli olarak kontrol ettirmenizi ve aracınızın bakımını zamanında yaptırmanızı önerir.
Koluman’ın profesyonel bakım ve onarım hizmetlerinden yararlanmak üzere online servis randevusu almak için tıklayın ya da bizimle iletişime geçin.