Lastik patlaması, titreme ve patlama gürültüsü eşliğinde, ani bir lastik basıncı kaybıdır. Bu durum oldukça tehlikelidir ve aracın kontrolünün tamamen kaybolmasına neden olabilir. Soğukkanlılığınızı korumazsanız, yüksek hızda gerçekleşen bir lastik patlaması felaket ile sonuçlanabilir.
Bu yazımızda, lastiklerin patlamasına nelerin sebep olabileceğinin ve sürüş sırasında lastiğiniz patlarsa neler yapmanız gerektiğinin üzerinde duracağız.
Lastik Patlamasını Tespit Etme
Bir kaldırıma veya çukura çok sert çarpmadığınız sürece, düşük hızlarda lastik patlaması nadir olarak gerçekleşir.
Yüksek hızda gerçekleşen bir lastik patlaması ise araçta stabilite kaybına neden olur. Ama önce, lastik patlamasının meydana geldiği anda hızla bu durumu tanımlayabilmeniz gerekir. Lastiğinizin patladığını ne kadar erken anlarsanız, bir kazayı önlemek için o kadar hızlı ve doğru hareket edebilirsiniz.
Aşağıda, lastik patlamasını tanımlamanıza yardımcı olacak işaretler yer almaktadır.
- Lastik delindiğinde bir patlama sesi gelir, ardından lastik hava kaybederken keskin bir ses duyulur.
- Lastik patlamasından sonra araç, kendisini patlayan yöne doğru çekmeye başlar.
- Dönen ve sönük lastik, sürüş esnasında aracınızda titreşim oluşturur.
Lastik Patlamasına Neden Olan Durumlar Nelerdir?
İsterseniz gelin, lastik patlamasının en yaygın nedenlerini başlıklar halinde inceleyelim.
Düşük Basınç
Yeterince şişirilmemiş bir lastiğin patlaması, aşırı şişirilmiş bir lastiğin patlamasından daha olasıdır. Yumuşak bir lastik, aracın kütlesinin de etkisiyle döndükçe daha fazla deforme olur. Bu durum, daha yüksek hızlarda çok fazla sürtünme oluşturarak lastiğin aşırı ısınmasına ve bozulmasına neden olarak patlama ile sonuçlanır.
Sıcaklık
Isı, lastiğin patlama olasılığını artırır. Kış mevsiminde kısa bir yolculuktan sağ çıkabilecek yapıdaki lastik, havanın sıcak olduğu mayıs ve ağustos ayları arasında aşırı ısınabilir.
Aşırı Yükleme
Aracınıza aşırı yük bindirerek lastiklerinizi güvenli yük sınırının üzerine çıkarmamalısınız. Aşırı yükleme özellikle ağır yük taşıyan kamyonlarda çok risklidir. Çünkü acil bir durumda ağır yüklü bir aracı kontrol etmek daha zordur. Bu nedenle kamyonların birden fazla tekerleği ve aksı bulunmaktadır.
Hasarlı Lastik
Kaldırıma veya çukura çarparak zaten hasar görmüş olan bir lastik, gerildiğinde patlayacak kadar zayıflayabilir veya hasar, lastiğin sönmesine ve lastiğin düşük basınçta patlamasına neden olabilir.
Lastik Yaşı
Otomobilinizin lastikleri her 4 yılda bir değiştirilmelidir ancak lastiklerin nerede saklandığına, nasıl kullanıldığına ve genel raf ömrüne bağlı olarak bu süre değişkenlik gösterebilir.
Eski bir lastik dışarıdan iyi görünebilir, ancak kauçuk bileşenleri yıllar içinde yavaş yavaş bozularak lastiği zayıflatır ve lastiğin patlama riskini artırır. Lastiğin ısınması ve soğuması kauçuğu nispeten esnek tuttuğundan, düzenli kullanım erken yaşlanmayı önleyebilir.
Lastiğiniz Patlarsa Ne Yapmalısınız?
Seyir halindeyken lastiğiniz patladıysa öncelikle sakin olmalısınız. Paniğe kapılırsanız durumu daha da kötüleştirecek ve de muhtemelen yanlış olan bir karar verebilirsiniz.
Lastik patlamasından sonra aracınızı kontrol altında tutmanın ne kadar kolay olduğu o anki duruma ve hızınıza bağlıdır. Geniş bir lastik ayak izine sahip, uzun dingil mesafeli araçların kontrolü genellikle daha kolaydır.
Seyir halindeyken lastiğinizin patlaması durumunda aşağıdaki adımları uygulayarak aracınızı kontrol altında tutabilirsiniz:
- Sakin olun ve ani hareketler yapmayın.
- Ayağınızı yavaş yavaş gaz pedalından kaldırın ve frene basmayın.
- Direksiyonu bırakmayın ve aracınızı ileri sürmeye devam edin.
- Amaç arabayı stabilize etmektir. Arabanın fren yapmadan kendi kendine yavaşlamasına izin verin.
- Akan trafiği gözlemleyin.
- Yaklaşık 50 km/s hıza ulaştığınızda, aracınızı durdurmak için yavaşça fren yapın.
- Uyarı ışıklarınızı açın.
- Yedek lastiğiniz ile patlayan lastiği değiştirin veya lastiğiniz run-flat ise tamir kiti ile lastiğinizi tamir edip, en yakın yetkili servise gidin.
Yedek Lastiğin Bakımı ve Diğer Önleyici Tedbirler
Lastik patlamasına karşı her an hazırlıklı olabilmeniz için yedek lastiğinizin iyi durumda ve doğru şekilde şişirilmiş olması gerekir. Lastiklerinizi düzenli olarak kontrol edin.
Aracınızda yanan bir basınç uyarı ışığını asla göz ardı etmeyin. Hasar varsa lastiğinizi şişirin ve lastiğinizin neden hava kaybettiğini belirlemek için bir servise gidin.
Koluman Daima Yanınızda!
Koluman güvencesiyle aracınızın lastiklerini garanti altına alabilirsiniz.
Koluman’ın profesyonel hizmetlerinden yararlanmak üzere online servis randevusu almak için tıklayın ya da bizimle iletişime geçin.