Sürüş esnasında, günlük olarak gerçekleşen aşınma ve yıpranma nedeniyle lastikleriniz çok fazla zorlanır. Onlar, aracınızın yolla asıl temas eden parçaları olduğundan, lastiklerinize iyi bakmanız çok önemlidir. Lastik basıncınızı düzenli olarak kontrol etmek de lastik bakımının önemli bir parçasıdır.
Basıncı yanlış ayarlanmış veya bir delinme nedeniyle basınç kaybına uğramış lastikler ile yolculuk etmek, onların daha çabuk aşınmasına neden olur. Bu da daha sık lastik değişimi anlamına gelir ve sizin için ekstra bir maliyet kalemi oluşturur. Ayrıca basıncı yanlış ayarlanmış lastikler aracınızın performansını da olumsuz etkiler.
Koluman olarak lastik basıncının kontrolü, doğru lastik basıncının önemi, lastik basıncı ölçmenin yöntemleri gibi konularda yararlı bilgileri sizler için derledik.
Lastik Basıncınızı Hangi Sıklıkta Kontrol Etmelisiniz?
Lastik hava basıncını kontrol etmek oldukça kolay bir işlemdir ve tüm sürücülerin bu işlemi düzenli olarak gerçekleştirmesi önerilir. Bunun için, aracınıza yakıt aldığınız anlarda lastiklerinizi de kontrol etmeyi alışkanlık haline getirebilirsiniz. Eğer bu aralığın çok sık olduğunu düşünüyorsanız, lastik basınç kontrolünü aylık olarak da gerçekleştirebilirsiniz. Lastik basıncını kontrol etmek için en iyi zaman, lastiklerin hâlâ soğuk olduğu, yola çıkış noktanızda ya da çıkış noktanıza yakın bir yerde bulunduğunuz andır.
Otomobilinizde bir lastik basıncı izleme sistemi (RDK) varsa, basınçta bir kayıp olduğunda gerçek zamanlı olarak görme avantajına sahip olursunuz. Bununla birlikte, gösterge panelindeki lastik basıncını kontrol et ikazının çıkması , lastiklerinizi kontrol etmeniz gerektiğiyle ilgili açık bir işarettir. Gösterge panelindeki uyarılar dışında lastiklerinizde bir sorun olduğunu gösterebilecek başka işaretler de vardır. Bunlar:
- Yavaş direksiyon tepkileri veya aracınızı kontrol etmekte zorluk çekmeniz,
- Fren yaparken tamamen durma sürenizin normalden daha uzun olması,
- Yakıt ekonominizin gerektiği kadar iyi olmaması,
- Lastiğin dış kenarlarında çok fazla aşınma veya orta kısmında çok fazla aşınma olması.
Doğru Lastik Basıncı Neden Önemlidir?
Yukarıdaki göstergeler size, lastiklerinizin basıncıyla alakalı bir sorun olduğunu düşündürmelidir. Lastik basınçlarınızda var olan bir problem, patlak bir lastikle sürerek jantlarınıza zarar vermenize veya yeterli çekiş sağlamayan aşırı şişirilmiş lastiklerle kontrolü kaybetmenize neden olabilir. Ayrıca bu problemler yakıt sarfiyatınızı da olumsuz etkileyecektir.
Lastik hava basıncı çok düşük olduğunda, lastik duvarlarının sertliği de düşer ve bu nedenle lastik daha kolay esner. Bu hızlı hareket, kauçuğun sıcaklığını artıran aşırı sürtünmeye neden olur. Bunun sonucunda lastikler daha hızlı aşınır, hatta sıcaklık çok yükselirse bu durum lastiğinizin patlamasına da neden olabilir. Soğuk hava veya kar, lastiklerinizin bu problemi belli ölçüde tolere etmesini sağlayacaktır ancak bunu düşük lastik basıncıyla sürüş için bir bahane olarak kullanmamanızı öneririz. Hava sıcaklıklarının çokça değişkenlik gösterdiği bir coğrafyadaysanız, lastiklerinizin basıncını daha sık kontrol etmelisiniz çünkü değişen hava sıcaklıkları basınç kaybının nedenlerinden biridir.
Lastikleri aşırı şişirme çok ciddi bir sorun değildir, ancak uzun bir süre boyunca yapılan aşırı şişirme lastiklerdeki hasarı artırabilir. Bunun nedeni, yüksek basınçlı lastiklerin yola daha az temas etmesidir. Gereğinden fazla şişirilmiş bir lastiğin orta kısmı, diğerlerinden çok daha hızlı aşınır. Bu tür lastiklerin daha sık değiştirilmesi gerekir ve lastiğin dişlerinin yol ile daha az temas etmesiyle frenleme etkilenebilir. Lastikleri doğru basınçla şişirmenin, daha iyi lastik ömrünün ve daha kaliteli bir sürüş deneyiminin anahtarı olduğu açıktır. Peki, lastik basıncını kontrol etmenin yolları nelerdir? Hep birlikte öğrenelim.
Gösterge Olmadan Lastik Basıncınızı Kontrol Etmenin Yolları
Aracınızın kokpitinde lastik basıncı işareti varsa en kolay yol, bu sistemi takip etmektir. Bu işleve genellikle ana gösterge panelinde bulunan dijital sürücü bilgileri ara yüzü aracılığıyla erişilir. Sistemin doğru çalışıp çalışmadığından emin olamadığınız durumlarda ya da aracınızda böyle bir sistemin olmaması halinde, lastik basınçlarını kontrol etmenin diğer yöntemlerinden faydalanabilirsiniz: Bu yöntemler:
- Gözle Küresi yöntemi: Lastiklerinizi kontrol etmeyi alışkanlık haline getirdiğinizde, aracınıza o kadar aşina olursunuz ki lastik basıncının doğru olmadığını bir bakışta anlayabilirsiniz. Bunu yapmanın en iyi yolu, arabanızı düz bir yüzeye park etmek ve etrafında dolaşmaktır. Böylece lastiklerinize her açıdan bakarak, herhangi bir noktasındaki burulma ya da bombeleşmeleri fark edebilirsiniz. Ayrıca, aracınız çok fazla ağırlık ile yüklüyse, lastiklerin doğal olarak daha basık bir görünüme sahip olacağını unutmayın. Göz küresi yöntemini kullanacaksanız aracınızın yüksüz vaziyette olması işinizi kolaylaştıracaktır.
- Elle Kontrol Yöntemi: Lastik basıncı ölçmenin alternatif yöntemlerinden biri de bunu elinizi kullanarak yapmaktır. Bunu, lastiğe elinizle basınç uygulayarak ve nasıl tepki verdiğini takip ederek gerçekleştirebilirsiniz. Lastik fazla kıpırdamıyorsa, fazla şişirilmiş demektir. Uyguladığınız basınca karşı yumuşak ve esnek bir tepkiyle karşılaşmanız ise tam tersi anlama gelir. El kontrolünde uzmanlaşmak için lastiklerinizin doğru basınç ayarına sahip olduğu anda lastiklere dokunmanızı öneririz. Bu his gelecekte yapacağınız kontroller için de ölçü olacaktır.
Basınç Göstergesi Kullanımı
Lastik basıncı ölçmenin en doğru yolu, bu amaç için özel olarak tasarlanmış araçlardır. Ayrıca lastiğinizi doğru bir basınçla şişirebilmek için önerilen PSI değerini de bilmeniz gerekir. Her otomobil ve lastiğin kendi PSI aralığı vardır, buna ilişkin talimatları kullanım kılavuzunda, depo kapağı içerisinde bulabilirsiniz. Kimi otomobillerde bu değer PSI, KPA veya BAR cinsinden de gösterilebilir.
Lastik Basıncı Ölçer Çeşitleri
Otomobilinizin lastik basıncını ölçmek için kullanabileceğiniz birkaç farklı tipte kontrol cihazı vardır. Bu cihazların üç ana tipi şunlardır:
- Kalem biçimli lastik basıncı kontrol cihazları: Uzun, ince ve silindirik bu cihazlar, piyasadaki lastik basıncı ölçme ekipmanlarının en ucuzlarıdır. Doğru sonuç vermelerine rağmen, boyutları nedeniyle özellikle yeni kullanıcılar için okunmaları zor olabilir.
- Kadranlı göstergeler: Büyük, okunaklı sayılar ve kilometre sayacına benzer bir gösterge kullanan cihazlardır. Lastik çıkışına bağlanmak için kadrandan aşağı doğru uzanan kısa bir boru parçası içerirler.
- Dijital göstergeler: Dijital göstergeler en pahalı ama aynı zamanda daha uzun ömürlü olup en doğru sonucu verenlerdir. Bunları sadece lastiğe bağladığınız için okunması çok kolaydır ve ekran size tam basıncı büyük ve kalın sayılarla gösterir.
Lastik basıncını takip etmek, aracınızın performansı ve güvenliğiniz için hayati derecede önemlidir. Çekiş kaybı, fren yapamama ve düşük yol tutuşu, yanlış şişirilmiş lastiklerin olası yan etkileridir. Lastik basıncınızı, lastikler hala soğukken kontrol edin ve bunu düzenli olarak yapın, bu şekilde lastiklerinizin ömrünü de uzatmış olursunuz.
Koluman Daima Yanınızda!
Koluman’dan online servis randevusu alarak Mercedes-Benz aracınızının lastik basıncı resetlemesi hakkında bilgi alabilir, bakım ve onarım sürecinden geçirebilir, güvenli yolculuğun keyfini çıkarabilirsiniz.
Bakım ve onarım hizmetlerinden online servis randevusu almak tıklayın veya bakım-onarım servisi hakkında detaylı bilgi almak için bizimle iletişime geçin.