Aracınıza Zarar Veren Sürüş Alışkanlıkları

Kötü Sürüş Alışkanlıkları Aracınıza Nasıl Zarar Verir?

Bazı durumlarda, kötü sürüş alışkanlıkları aracınızda onarılamaz hasarlara yol açabilir. Farkında olmadığınız kötü sürüş alışkanlıklarını tanımlamanıza, bu alışkanlıklardan kaçınmanıza ve onarım maliyetlerinden tasarruf etmenize yardımcı olacak kısa bir listeyi sizler için derledik.

Motorun Isınması İçin Beklenmemesi

Sürüşten önce motorunuzun bir veya iki dakika ısınmasına izin vermek, yağın optimum sıcaklığa ulaşmasını ve motor bloğu boyunca eşit olarak dağılmasını sağlayacaktır. Soğuk motorla yapacağınız sürüş, vakit kaybını engelliyormuş gibi görünebilir ama motor bileşenlerine baskı yaparak ciddi arızaların önünü açacaktır.

Motorun Çok Yüksek Devirde Çalıştırılması

Otomobil motorları optimum olarak belirli devirlerde çalışmak üzere tasarlanmışlardır ve günümüzde pek çok motorun ulaşabileceği devir elektronik olarak sınırlandırılmıştır. Eğer aracınız otomatik vitesliyse motoru gereğinden yüksek devirlerde kullanmakla ilgili endişelenmeniz gerekmez. Ama manuel vitesli araçlarda, zamanında vites yükseltmeyerek ya da yüksek hızlarda seyrederken vites küçülterek motoru gereğinden yüksek devirlere çıkarıyor olabilirsiniz.

Ne yazık ki motoru gereğinden yüksek devirde çalıştırmak, yıpranmaya ve maliyeti oldukça yüksek arızalara sebep olabilir. Bu nedenle, aracınızı gereğinden yüksek devirlerde kullanmamanız ve vitesin ne zaman değiştirileceğini bilmeniz çok önemlidir. Motorunuz maksimum güç bandına ulaşmadan önce vites değiştirmeniz motora zarar vermekten korur ve yakıt maliyetine de katkı sağlar.

Arabadan Gelen Olağan Dışı Seslerin Görmezden Gelinmesi

Motorlu taşıtlar çalışırken oldukça fazla ses çıkarır: Motorun uğultusu, yol titreşimleri gibi sesler standart araç seslerinden sadece birkaçıdır. Bununla birlikte, aracınızda olağan koşullarda gelenlerden farklı sesler yakalarsanız, bir arızayı büyümeden fark etmeniz de mümkündür. Bunun için aracınızı kullanırken aşağıdaki seslere dikkat etmelisiniz.

  • Motordan gelen herhangi bir uğultu veya ıslık sesi,
  • Aracın dönüş esnasında çıkardığı herhangi bir ses,
  • Frenlerin gıcırdaması,
  • Arabanın altından gelen uğultu veya gıcırtı sesi.

Benzin Deposunun Sık Sık Doldurulması

Aracınızın benzin deposunu sık sık doldurmak aracınıza ciddi zararlar verebilir. Aracınızın benzin deposuna çok sık yakıt eklediğinizde, benzin buharını işlemek üzere tasarlanmış olan benzin buharı emisyon kontrol sistemi (EVAP) zarar görebilir. Bu durum, motor performansını olumsuz etkileyerek yüksek maliyetli bir hasara yol açabilir.

Arabanın Uzun Bir Süre Park Halinde Bırakılması

Araçların uzun bir süre park halinde bırakılması istenmeyen sorunlara yol açabilir. Bildiğiniz gibi aracınızın aküsü, motorun çalışmasıyla şarj olur. Bu nedenle, araç uzun bir süre kullanılmazsa akü boşalabilir ya da bir miktar verimlilik kaybedebilir. Ayrıca uzun süre çalışmayan araçlarda korozyon da hızlanır. 

Hayati Risk Oluşturan Tehlikeli Sürüş Alışkanlıkları

Sürüş Esnasında Sigara İçilmesi

Yapılan araştırmalar, sürüş esnasında sigara içmenin telefon kullanmak kadar tehlikeli olduğunu göstermektedir.

Sürüş esnasında sigara içmek, dikkat dağıtıcı olmasının yanı sıra araçtaki düşük oksijen ve artan karbonmonoksit seviyesi ile sürücünün konsantrasyonunu da olumsuz etkiler.

Direksiyon Başında Yiyecek Tüketilmesi

Sürüş esnasında birden fazla iş ile uğraşmak genel olarak kötü bir fikirdir. Bu yüzden direksiyon başında bir şeyler yiyip içmekten kaçınmalısınız.

Sürüş Esnasında Cep Telefonunun Kullanılması

Bu, kaçınılması gereken en önemli kötü sürüş alışkanlıklarından biridir. Çünkü sürüş esnasında cep telefonu kullanmak dikkatinizi yoldan ve çevreden uzaklaştırır, bu da kaza yapma olasılığını ciddi oranda artırır.

Aracın Aşırı Yüklenmesi

Aracın aşırı yüklenmesi, süspansiyon ve frenler gibi güç aktarma mekanikleri üzerindeki baskıyı artırarak arızalanma riski oluşturur.

Hız Tümsekleri ve Çukurlarda Dikkatli Davranılmaması

Çukurlara çarpmak veya hız tümseklerinden yüksek hızla geçmek, arabayı sert kullanmak aracınızın jantlarının eğilmesine veya lastiklerinin patlamasına ya da daha farklı hasarlara neden olabilir. Bu durum, tekerlek hizalamasını ve aracın dengesini de etkileyebilir. Bunların hepsi kaza riskini artıran etkenlerdir. 

Koluman Daima Yanınızda!

Tüm önlemlerinize rağmen bir sorun yaşamanız durumunda, Koluman daima yanınızda. 7/24 yol yardımı ve kaza sonrasında servis desteği almak için Koluman ile iletişime geçin.