Kötü Havalarda Güvenli Sürüş Tavsiyeleri

Kötü Havalarda Güvenli Sürüş Tavsiyeleri

Otomobil kazalarının yüzde 17’sinin kötü hava koşullarında meydana geldiğini biliyor muydunuz? Kış mevsiminde güvenli bir şekilde araç kullanmak, en deneyimli sürücü için bile zor olabilir. Kar ve buzun, dikkatli bir sürüş ve aracınız için özel hazırlık gerektirdiğini unutmamanız gerekir. Hele bir de soğuk iklim koşullarına sahip bir bölgede yaşıyorsanız…

Kötü havalarda Mercedes-Benz aracınızla yola çıkarken nelere dikkat etmelisiniz, hangi hazırlıkları tamamlamalı ve ne gibi önlemler almalısınız? Koluman olarak sizler için derledik.

Kötü havalarda güvenli sürüş için nelere dikkat etmelisiniz?

1-Aracınızı Hazırlayın.

Güvenli sürüş, yola çıkmadan önce başlar. Düzenli bakım ve onarımlar, yıl boyunca güvenli sürüş için başlangıç noktasıdır. Kışın, aracınızın aküsü, silecekleri, soğutma suyu, lastikleri ve sıcaklık düştüğünde bozulabilecek diğer sistemlerine özellikle dikkat etmeniz gerekir. Ayrıca doğru zamanda kış lastiklerine geçmeniz gerektiğini unutmayın. 

Kar yağışına ya da buzlanmaya maruz kalmış Mercedes-Benz aracınızı yolculuğa hazırlamak için camlar, ön sensörler, farlar ve geri görüş kamerasındaki kar, buz ve kiri mutlaka temizleyin.

Aracınızı hazırlarken nelere dikkat etmelisiniz?

Antifriz kullanın: Aracınızın ön cam yıkama haznesini antifrizli cam suyuyla tamamlayın, soğutma sıvısında yer alan antifriz miktarını kontrol edin, gerekirse antifriz değişimi veya seviye tamamlaması için servislerimize başvurun. Motor sıcakken soğutma sıvısının kapağını kesinlikle açmayın.

Ön camınızı koruyun: Donma olasılığını azaltmak için ön camınıza koruma yerleştirebilirsiniz.

Kış lastikleri: Aracınızın kış lastiklerini mutlaka zamanında taktırın. Mevsimsel sıcaklık 7 ° C’nin altına düştüğünde kış lastiklerine geçme zamanı gelmiş demektir. Kış lastikleri, kar ve buzdan, ıslak ve soğuk kuru yollara kadar tüm soğuk hava koşullarında iyi performans gösterir.

Buzları çözün: Aracınızın camları, aynaları, tavanı ve farlarındaki karı ve buzu temizleyin. Camlardaki buzu temizlemek için plastik bir buz kazıyıcı veya buz çözücü sprey kullanabilirsiniz.

Aküyü kontrol edin: Soğuk havalarda sıkça karşılaşılan motor çalıştırma sorunlarından birinin nedeni de akü problemi olabilir. Akünüzü zamanında kontrol ettirin ve gerekirse değiştirin. Arabanızı çalıştırmakta güçlük çekiyorsanız, radyo ve farlar gibi aracı çalıştırmayla ilgisi olmayan her şeyi kapattığınızdan emin olun.

Sileceklerinizi kontrol edin: Silecekleriniz artık eski performansına sahip değilse ses yapıyor ya da iz bırakarak siliyorsa mutlaka hava şartları daha kötü olmadan değiştirin.

2-Trafikte Oluşabilecek Aksilikler için Kendinizi Hazırlayın. 

Buzlanma ya da gizli buzlanma sebebiyle oluşabilecek kaymalardan kendinizi koruyabilmek için standart hızınızı biraz daha düşürün. Takip mesafenizi yeterince artırın, böylece aracınızın kazaya sebebiyet vermeden durması için bolca zamanınız olur. Ayrıca her aracın yol tutuşunun farklı olduğunu unutmayın; ıslak, buzlu veya karlı yollar aracınızın yol tutuşunu düşüren etkenlerdir. 

Dışarı çıkmadan önce hava – trafik koşullarını öğrenin ve rotanızı buna göre planlayın. Gideceğiniz yere varmak için acele etmeyin. 

3- Acil Durumlara Hazırlıklı Olun 

Aracınızla birlikte siz gereken hazırlıkları yapmış olsanız bile bazen hesapta olmayan durumlar ortaya çıkabilir. Yolun kapanmasına neden olan bir kaza gerçekleşmiş olabilir ya da sertleşen hava koşulları sebebiyle yol kapanabilir. Böyle zor bir durumda yardım gelene kadar güvende kalmak için aracınızın acil durumlara karşı hazırlıklı olduğundan emin olun. Aracınızda battaniye, el fenerleri, bağlantı kabloları, işaret fişekleri ve acil durum lambaları bulundurmayı ihmal etmeyin. Onlara sizin ihtiyacınız olmasa bile, yolda ihtiyacı olan birine yardımcı olmak için de kullanabileceğinizi unutmayın. 

“Acil durumlar için arabanızda bulunması gerekenler” yazımızı okumak için tıklayın.

Kontrol edin!

Lastik basıncı – Araç ağır yüklüyse lastik basıncınız daha yüksek olmalıdır. Yola çıkmadan önce stepnenin de basıncını kontrol etmeyi unutmayın. Otomobilinize uygun lastik hava basınçlarınız depo kapağında belirtilmektedir.

Farlar ve lambalar – Aracınızın tüm far ve lambalarının iyi çalışıp çalışmadığını ve karla kaplanıp kaplanmadıklarını kontrol edin.

Lastik kanalları – Eğer profil derinlikleri 3 mm’den azsa kış lastiklerinizi değiştirin.

Sıvılar – Soğutma sıvısı göstergelerini düzenli olarak kontrol edin ve ayrıca yağ göstergesini kontrol edin. Unutmayın, bu işlemleri sadece motor soğukken yapabilirsiniz.

Dikkat edin! 

1- Soğuk havalarda aracınızı makul bir hızda kullanın. 

2- Camların buzunu ılık su ile çözebilirsiniz.

3- Don nedeniyle kapılarınız mı sıkıştı? Kuvvetlice çekerek açmaya çalışmayın çünkü lastiklerini gevşetebilirsiniz. Bunun yerine, kapılarınızı içeri doğru itip akabinde açmayı deneyin.

4-Sürüş sırasında kısa huzmeli farlarınızı açın. Farlarınız açıkken arka lambalar da yanar ve aracınız çok daha görünür hale gelir.

5- Hız sabitleyici kullanmayın. Kış mevsiminde araç kullanırken, aracınızın kontrolünün her zaman tam olarak sizde olması gerekir.

6- Takip mesafenizi kuru havaya göre daha uzun tutun, ıslak zeminde fren mesafeniz iki kat uzayacaktır.

Koluman Daima Yanında! 

Kötü havalarda normalden daha dikkatli olmanız Mercedes-Benz aracınızın ömrü için de önem arz eder. Kötü hava koşullarında önünüzdeki araçla aranızda uygun bir mesafe bırakın; gaz, fren ve debriyaj kullanımınızı sınırlayın; ani direksiyon hareketlerinden kaçının ve devirlerinizi düşük tutun. Yol yüzeyinin durumunu dikkatle gözlemleyin. Aracınızı olabildiğince düşük hızda sürün ve yolun ne kadar kaygan olduğunu dikkatlice kontrol edin.

Alacağınız tüm bu tedbirlerle birlikte aracınızın bakımlarını yaptırmak için mutlaka Koluman şubelerine uğrayın. 

İletişim için tıklayın